top of page

Bireysel

Stres ve Beyin

stres, beyin, ilacsiz psikiyatrik tedavi

Bir üst düzey yönetici, toplantı günü çok heyecanlı ve kendini baskı altında hissediyorsa anksiyeteye bağlı olarak fazla beta aktivitesi gösterir. Beta dalgası, yoğun dikkat dalgasıdır. Beta dalgası dikkat dalgası olmasına rağmen, beyinde fazla üretilen beta dalgası anksiyete yarattığından kişiyi gergin ve agresif yapar, yanlış kararlar vermesini sağlar.Bu kısım beynin daha derin bölgelerinin Amygdala ve Hipokampus gibi bölgelerinin etkilenmesini sağladığı gibi vücutta Kortizon üreten böbrek üstü bezininde uyarılmasını sağlar.

Kortizonda beyne etki eder bir kısır döngü oluşturabilir.

stres tedavi, psikolojik destek

Beyne fazla beta dalgasını azaltmayı öğrettiğimiz zaman aynı kişi daha sakin bir şekilde toplantıya çıkıp doğru kararlarla ekibini başarıya sürükleyebilir. 

 

Aşağıdaki örnekte gergin yöneticinin beyni (solda) ve Neurofeedback ile gerginliği arındırılmış yöneticinin beyni (sağda) gösterilmektedir:Solda QEEG kayıtlaması neurometric de incelendiğinde kendi yaş grubu ile karşılaştırıldığında beynin frontal (ön)bölgesinde beta dalgaları normalden çok daha fazla (sarı renk okla gösterilmiş) olduğu görülmektedir.Bu durum kişinin daha tutuk olmasına ve performansını istediği gibi kullanamamasına neden olur.Herkesin onu gözledğini ve bir hata yapacağı düşüncesini oluşturabilir. kalp çarpıntısına neden olabilir.Neurofeedback yöntemi sonrası bu beta dalgaları azalmış onun yerine alpha dalgalarında artış görülmesi anksiyesinin azalmasını ve daha doğru kararlar vermesini sağlamıştır.

neurofeedback istanbul, biofeedback
biofeedback istanbul, neurofeedback

Aynı kişi anksiyetesi artınca kalp atışıda yukardaki gibi hızlanıp değişebiliyor. Biofeedback bu değişime girmesini azaltıp tekrar normale dönmesini hızlandırıyor.

İdeal Kalp ritmi bu şekilde olması gerekiyor

neurofeedback, eeg, psikiyatrik tedavi, psikiyatrik tehsis, uzman psikolog
neurofeedback, biofeedback

Kişi Biofeedback yöntemi ile ancak farkındalığı artacak şekilde Kalp atışı (Heart Rate) ve Nefes alışının (Breath) yukarda görüldüğü gibi koherent (ahenkli) olmadığını görebilir. Parobollarin iç içe olması gerekirken iç içe olmadığını koherent olmadığını gösteriyor. Genelde kişinin kalp atışı ile nefes alışı koherent değildir. Stresde bu kısım en çok etkilenir.

Kalp atışı (Heart Rate) ve Nefes alışının (Breath) aşağıda görüldüğü gibi koherent olması gerekir. Yukardaki parobollarin iç içe olması koherent olduğunu gösterir. Genelde kişinin kalp atışı ile nefes alışı koherent değildir. Biofeedback aleti ile  kişinin farkındalığı arttırılarak bu öğretilir. Bu kişinin stres karşısında değişen kalp atışını ve nefes almasını 30 saniyeden dha az bir zamanda tekrar normale döndürmesine yardımcı olur. Önemli olan vücudun birçok organının strestden kısa süreli etkilenip tekrar normale dönmesini öğrenmesidir.

biofeedback, dogru nefes

Biofeedback uygulaması sırasında bilgisayar ekranına kalp hızı ve dakikada aldığı nefes sayısı yansıdığı gibi  aşağıda görüldüğü gibi parobollerle öğrenmesi pekiştirilir.

neurofeedback, biofeedback istanbul ankara izmir
bottom of page